Kars Kaz Evi

29 Ekim 2018
418
Views

Kars’ta liseyi tamamladıktan sonra 19 yaşında evlenen 4 kız annesi olan Kars Kazevi işletmecisini tanıyarak başlayalım istedim.

1990 yılında on bileziğini satarak aldığı malzemelerle evde dikişe başlayarak ticarete atılan Nuran hanm18 yıl boyunca işlettiği örgü atölyesini örgüye olan ilgilinin azaldığını düşünerek kapatıyor ve 2008 yılında Kars’taki ilk yöresel yemekler yapan “Kars Kaz Evi” adlı restoranını açıyor.

Kars’a gelen yerli ve yabancı misafirlerin yöresel lezzetleri tatmalarına imkan veren Nuran hanımın yemeklerini yedikten sonra ne kadar da iyi bir şey yaptığına tanıklık ettik.

Otantik mekanda fotoğraf ve yöresel malzeme detaylarına gözümüz takılırken Nuran hanıma işletmecilik serüvenine size iten ne oldu diye sorduk; “Kaz, bizim evlerde ve köylerde pişen bir yemekti, ticarete dönüştürülmemiş ve turizme kazandırılmamıştı. Bunu ilk yapan kadın olarak girişimci oldum.

Bu işyerini açarken kendi emeğimden ve cesaretimden ilham aldım. Mutfakta yemek yapmayı seven biri olduğum için başarılı oldum.”diyor ve başarılarını sıralıyor.

2009-2010-2011 yıllarında 60 ülkenin katıldığı Emitt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda Kars’ı ve Kars kazını tanıtıyor ve aynı yıllarda yılın iş kadını ödülünü alıyor.
2010 yılında “Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneğini” kuruyor ve derneğe kaz yetiştiriciliği yapan kadınları üye yapıyor. Kadın yetiştiricinin para kazanmasını ve pazar sorununun çözülmesini sağlayarak hem kadın istihdamına hem de turizme hizmet eden projelerle Ayrıca bu dernek ile Birleşmiş Milletler ‘den UNESCO’ya herkesin dikkatini çekiyor ve ödül alıyor,daha ne olsun.
Nuran hanımın başarılarını sıralarken ne yiyeceğimizi yazmayı unutuyorduk az dahaJ)

Kaz evi’nde mönüyü elimize aldığımızda,yemek isimlerinin bazıları dikkatimizi çekiyor. Özellikle Piti aslında kuzu incikli nohut, yanında küçük kasede ikram edilen pilavla tam doyumluk.
Başka neler var;
Kete
ayran aşı
kesme aşı
tandırda kaz
hangel
haşıl
gibi yöresel tatlarla karnınızı afiyetle doyurup üzerine un helvası nasıl yenmez.

Yemek sonrası çay sohbetinde Nuran hanıma neden yemeklerinizde baharat ve salça yok diye ;”yöremde ne yetişiyorsa soframa onu koyuyorum dedi” daha ne olsun. Afiyet olsun, şifa olsun.

Kars Kaz Evi;
Yusufpaşa mh.Atatürk cd.no:1 04742123713

Makale Kategorileri:
Foto Galeri · Gezilerimiz

"Ya yemek yiyorumdur, ya da ne yiyeceğimi düşünüyorum"

Bir yanıt yazın